Перший принцип раціонального харчування такий: енергетична цінність одержуваної їжі повинна бути повністю адекватною витратам енергії організму , не перевищуючи її , і не відстаючи значно . У сучасному житті принцип обліку енерговитрат майже ніхто не дотримується : люди схильні є здебільшого калорійні продукти , без урахування добової потреби організму в калоріях . У надмірній кількості споживаються , як правило , хліб і хлібобулочні , кондитерські вироби , цукор , жир і масло , жирні сири, майонез , жирне м’ясо , картоплю. Бич нашого століття – ожиріння , яке все частіше реєструється у дітей. Все більший відсоток новонароджених з надмірною масою тіла народжуються у матерів , які не обмежували себе у вживанні цих продуктів. Ожиріння здебільшого реєструється в дуже розвинених країнах – Америка , країни Європи. Кожен знає , що ожиріння несе на собою цілий букет захворювань , які ведуть до дегенерації , порушень репродуктивної функції , обмеженням в роботі.
Другим принципом раціонального харчування є правильна відповідність хімічного складу їжі реальним потребам організму. Близько сімдесяти життєво необхідних речовин організм кожної людини повинний отримувати щодня , і таку відповідність можна забезпечити тільки завдяки різноманітному і збалансованому харчуванню , з різноманітною кількістю приготованих страв і різними продуктами.
Третім принципом раціонального харчування є велика різноманітність видів продуктів , яке використовується повсякденно. Чим багатший набір продуктів , тим легше отримати від харчування всі ті необхідні речовини , яких потребує організм людини щодня .
Четвертий принцип раціонального харчування – це дотримання певного режиму , в якому повинна прийматися їжа. Режим – це харчування регулярне , кратне , з чергуванням прийому їжі. Режим харчування також повинен відповідати образу життя і праці людини , в залежності від віку та щоденної активності кожного.
Якщо дотримуються всіх чотирьох принципів раціонального харчування , то це дозволяє людині отримувати повноцінний раціон , оптимально збалансований за хімічним складом , з присутністю різноманітних продуктів , адаптований до віку і способу активності .
Для дотримання правильного раціонального харчування мало дотримуватися балансу жирів , вуглеводів і білків , не звертаючи уваги на режим харчування і склад їжі – таке харчування ще не є повноцінним , тому що людина , швидше за все , недоотримає вітаміни і мікроелементи , а також буде отримувати їжу в незбалансованому кількості. Потрібно ще раз повторити , що для повноцінного харчування потрібно виконувати всі чотири принципи .
Раціональне харчування і його значення для здоров’я людини має стати основним постулатом здорового способу життя , тому що правильне харчування здатне продовжити здоров’я , і навіть вилікувати від багатьох захворювань , а неправильне харчування загрожує розвитком багатьох хвороб та ускладнень , як в органах травної системи , так і всього організму.
Немає коментарів:
Дописати коментар